produkt jest bogatym źródłem białka - podstawowego budulca mięśni. Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Posiada cenne dla zdrowia aminokwasy. To nadzwyczajny sposób na przekąskę w ciągu dnia albo po wysiłku, bez zbędnych węglowodanów, cukru i nadmiernej ilości tłuszczu. Polecany dla osób intensywnie trenujących, aktywnych, chcących mieć szczupłą i atletyczną sylwetkę. Do organicznego białka serwatkowego, które jest źródłem minerałów i witamin, dodaliśmy organiczne, ascetyczne kakao. Mleko pozyskiwane do produkcji serwatki pochodzi od krów wypasanych wolno na ekologicznych łąkach. Co to jest białko serwatkowe? Białko serwatkowe to jedna z dwóch kategorii białek występujących w produktach mlecznych (obok kazeiny) i jest produktem ubocznym przy produkcji serów i jogurtów. Po przetworzeniu białko serwatkowe jest z reguły sprzedawane w postaci proszku lub mieszane ze sproszkowanymi koktajlami i napojami, które zawierają również inne elementy odżywcze. Używany jest jako uzupełnienie niedożywienia i niedoborów białka lub z reguły w celu rozszerzenia wydolności sportowej. Przed wchłonięciem poprzez organizm spore frakcje białka są rozkładane przez enzymy trawienne organizmu na aminokwasy. Aminokwasy są następnie łączone w zróżnicowane kompilacje, by stworzyć nowe białka, których organizm użyje do budowy mięśni, enzymów, hormonów i innych substancji potrzebnych do budowy i funkcjonowania. Białko serwatkowe dostarcza wszystkich potrzebnych aminokwasów i jest szczególnie bogate w leucynę i cysteinę. Uważa się, iż źródła białka leucyny są najsilniejszym wyznacznikiem syntezy i wzrostu białek mięśniowych i dlatego jest preferowanym wyborem dla większości bywalców siłowni. Na czym polega różnica między izolatem a koncentratem? Ponieważ denaturacja może wpływać na aktywność biologiczną pewnych peptydów, bio koncentrat serwatki jest zdrowszy od izolatu. Jednak w zależności od zastosowanego procesu produkcyjnego, izolat mimo wszystko może jeszcze zawierać spore ilości aktywncyh peptydów. Izolat białka serwatkowego jest dużo lepiej przyswajalny od koncentratu, ale ma w sobie mniej substancji odżywczych. Izolat vs koncentrat białka - czym kierować się przy wyborze? Przy wyborze towaru białkowego ważne jest, aby rozważyć swoje cele, budżet i stan zdrowia. Pamiętajmy, iż koncentraty serwatkowe zawierają pokaźną ilości laktozy i każdy z nietolerancją tej substancji powinien ich unikać. Izolaty są bardziej przetworzone, droższe i mogły stracić sporo związków prozdrowotnych, które w nienaruszonym stanie wyszukamy w bio koncentratach. Z drugiej jednak strony izolaty zawierają obszerniejszą ilości białka. Jeśli nie tolerują Państwo laktozy i potrzebują szybko wchłaniającej się odżywki, wybierz izolat białka. Jest on z łatwością trawiony przez organizm i nie powoduje skutków ubocznych. Natomiast najkorzystniejszym wyborem dla osób początkujących i tych, które szukają artykułu w niskiej cenie, będzie bio koncentrat.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.