Kawa to jeden z najbardziej kontrowersyjnych składników naszej diety. Ze względu na wysoką zawartość kofeiny, jeszcze jakiś czas temu ten aromatyczny napój zaliczany był do grona produktów, które negatywnie wpływają na stan naszego zdrowia. Czy zatem dbając o swoją kondycję fizyczną oraz zdrowie, powinniśmy zrezygnować z pysznej, gorącej kawy? Na szczęście najnowsze badania obaliły tę niepochlebną tezę.
Zgodnie z aktualnymi opiniami specjalistów kawa zawiera wiele prozdrowotnych składników z grupy polifenoli. Co ciekawe, te same substancje znajdziemy między innymi w zielonej herbacie, która de facto uznawana jest za niezwykle wartościowy składnik diety. Czarna kawa może przyczynić się również do zwiększenia efektywności naszych treningów. W jaki sposób? Tego dowiemy się w dalszej części artykułu.
Dodatkowa dawka energii
Nie od dziś jesteśmy w pełni świadomi pobudzających właściwości kawy. Zawarta w niej kofeina dodaje nam energii, co pozwala w pełni wykorzystać kryjący się w nas potencjał. Spożycie kawy tuż przed rozpoczęciem treningu zaprocentuje zwiększeniem wydolności naszego organizmu. Co za tym idzie, ćwiczenia okażą się nie tylko łatwiejsze, a tym samym przyjemniejsze, ale również bardziej skuteczne niż w przypadku rezygnacji z aromatycznej kawy.
Kawa przyśpiesza spalanie tłuszczu
Pobudzenie organizmu i zapewnienie nam dodatkowej dawki energii to nie jedyne zalety kawy. Opisywany napój jest także uznawany za naturalny spalacz tłuszczu. Tę istotną dla osób trenujących właściwość zawdzięczamy wspomnianym już polifenolom, które zwiększają wrażliwość tkanek na działanie hormonów, w tym również insuliny. W efekcie przyśpieszona zostaje nasza przemiana materii, a tym samym tempo, w jakim pozbywamy się niepożądanego tłuszczu.
Po jaką kawę warto sięgać przed treningiem?
Jeśli zależy nam na maksymalnym wykorzystaniu pozytywnych właściwości kawy, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na jej rodzaj. Najlepszym wyborem będzie ta świeżo zmielona. Jeśli nie możemy pozwolić sobie na zakup automatycznego ekspresu, zaopatrzmy się w żarnowy młynek, który umożliwi nam samodzielne zmielenie ziaren. Dobrze sprawdzi się również tradycyjna kawa sypana.
Ogromne znaczenie mają także składniki, które tak chętnie dodajemy do przygotowanego napoju. Co prawda mleko oraz cukier mogą skutecznie poprawić smak kawy, lecz jednocześnie zneutralizują niektóre z jej zalet. Dla przykładu posłodzony za pomocą sacharozy napój, co prawda skutecznie nas pobudzi, jednak utraci zdolność zwiększenia tempa naszej przemiany materii.