Węglowodany powinny stanowić główny składnik naszej codziennej diety. Mimo to wciąż budzą one ogromne kontrowersje. Zarówno sportowcy, jak i osoby unikające aktywności fizycznej, prowadzą gorące dyskusje na temat tego, czy warto sięgać po tak zwane „węgle”. Przed nami kilka powszechnych dotyczących wspomnianego składnika odżywczego.
Zanim radykalnie ograniczymy ilość spożywanych przez nas węglowodanów, powinniśmy zdać sobie sprawę z tego, że produkty bogate w „węgle” to nie tylko słodycze i inne niezdrowe przekąski. Świetnym źródłem znienawidzonego przez wielu składnika odżywczego jest między innymi brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron, różnego rodzaju kasze, pyszne owoce, a także warzywa strączkowe. Wszystkie wymienione produkty są cennym źródłem błonnika, który ogranicza negatywny wpływ cukru na nasz organizm.
Czy węglowodany szkodzą?
Poruszając temat „węgli” należy zacząć od udzielna odpowiedzi na niezwykle istotne pytanie – czy węglowodany negatywnie wpływają na nasze zdrowie? Nie trudno się domyślić, że teza stawiana przez przeciwników węglowodanów, daleka jest od prawdy. Pamiętajmy, że opisywany składnik odżywczy nie tylko nam nie szkodzi, ale (co niezwykle istotne) jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zgodnie z zasadą propagowaną przez dietetyków i innych specjalistów z dziedziny żywienia, węglowodany powinny stanowić około pięćdziesięciu pięciu procent, przyswajanych przez nas w ciągu dnia, kalorii.
Nie da się jednak ukryć, że nadmiar węglowodanów w naszej diecie, może nieść za sobą przykre konsekwencje. Przekraczając zalecaną dawkę „węgli” wystawiamy nasz metabolizm na próbę, a tym samym zwiększamy prawdopodobieństwo „zaopatrzenia się” w dodatkowe kilogramy. Nie zapominajmy, że przesada, zawsze wiąże się z dużym ryzykiem.
Popularny słodzik zamiast cukru?
Aspartam to wciąż najpopularniejszy z zamienników cukru. Jego zalety to przede wszystkim znikoma kaloryczność oraz niska cena. Niestety na tym kończą się dobre strony wspomnianego słodzika. Zdaniem specjalistów, spożywanie aspartamu jest przyczyną zwiększonego łaknienia, co bezpośrednio prowadzi do nadwagi, a niekiedy nawet otyłości.
Jeśli chcemy ograniczyć ilość węglowodanów prostych w naszej diecie, a jednocześnie nie możemy obyć się bez słodkiego smaku, sięgnijmy po erytrol, ksylitol lub stewię. Wymienione przeze mnie substancje, nie tylko zmniejszą kaloryczność spożywanych deserów lub napojów, lecz będą również bezpieczne dla naszego zdrowia.