Nie ulega wątpliwości, że warzywa są niezwykle zdrowe i powinny stanowić jeden z podstawowych elementów naszej diety. Niestety nie każdy z nas jest fanem marchwi, selera czy tez pietruszki, przez co często rezygnujemy z dołączania tych wartościowych produktów do naszego codziennego menu. Niekiedy zapominamy o tym jak duże są możliwości naszego wyboru.
Monotonna dieta często prowadzi do całkowitej rezygnacji z niektórych produktów. Zrównoważona dieta wymaga dostarczenia naszemu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. W tym celu warto sięgać po warzywa. Nie ograniczajmy się jednie do tych powszechnie znanych i często spożywanych. Wybierajmy mniej typowe produkty sezonowe.
Bogata w witaminy kalarepa
Jedną z odmian kapusty jest kalarepa. Mimo, iż bez większego problemu znajdziemy ją na prawie każdym dziale warzywnym – nie cieszy się ona dużą popularnością. Dlaczego? Powodem prawdopodobnie jest brak wiedzy na temat łatwości jej przyrządzenia oraz właściwości odżywczych.
Kalarepa świetnie sprawdzi się zarówno jako baza do ulubionej sałatki jak i dodatek do dania obiadowego. Co więcej, ze wspomnianego warzywa przygotujemy pyszną, a zarazem niskokaloryczną zupę krem. W kalarepie kryje się spora ilość witaminy A oraz C, a także witaminy z grupy B. Ponadto warzywo to zawiera składniki takie jak magnez, potas, fosfor, miedź, żelazo, czy też wapń.
Szczaw na straży układu krwionośnego
Jeśli nasze podniebienie nie mają nic przeciwko kwaśnym smakom warto wprowadzić do swojego jadłospisu szczaw. Jego podstawową zaletą jest ogromna zawartość beta-karotenu. Co ciekawe, niewielka stugramowa porcja jest w stanie zaspokoić, aż osiemdziesiąt procent naszego dziennego zapotrzebowania na ten składnik.
W szczawiu, oprócz beta-karotenu, znajdziemy rutynę, która to wykazuje właściwości przeciwzapalnie. Co więcej, pomaga ona poprawić pracę naczyń krwionośnych i zapobiega rozwojowi wolnych rodników.
Odmładzająca rukola
Jeśli jesteśmy fanami włoskiej pizzy z dużą ilością rukoli z pewnością ucieszy nas wiadomość, że ta odmiana kapusty kryje w sobie mnóstwo cennych składników. Rukola, zwana również rukwią, jest szczególnie polecana osobom borykającym się z awitaminozą.
To zielone warzywo o charakterystycznym, lekko pikantnym smaku, podobnie jak opisywany wyżej szczaw, zawiera dużą dawkę beta-karotenu. W rukwi ukryte są także pokłady witamin C oraz E. Dzięki obecności drugiej z nich, rukola posiada „magiczne moce” odmładzające.