Odpowiednio dobrana, zróżnicowana dieta jest niezwykle istotnym aspektem zdrowego trybu życia. Jeśli zależy nam atrakcyjnej sylwetce, dobrej kondycji oraz świetnym samopoczuciu, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na to, co trafia na nasze talerze. Komponując nasze menu, zadbajmy o to, aby nie zabrakło w nim produktów określanych jako superfoods.
Obserwując nieustannie zmieniający się asortyment pobliskich marketów, nietrudno zauważyć, że w ofercie wspomnianych sklepów, pojawia się coraz to więcej nieco „egzotycznych”, prozdrowotnych przysmaków. Ogromną popularnością cieszą się między innymi nasiona chia, jogody goi, czy też spirulina. Niestety cena wspomnianych produktów, niejednokrotnie przewyższa nasze możliwości. Czy to oznacza, że przeciętnie zarabiająca osoba, jest zmuszona zrezygnować z tak zwanego superfoods? Nic podobnego! Wystarczy, że zdamy sobie sprawę z niesamowitych walorów polskich smakołyków. Przed nami superfoods w rodzimym wydaniu!
Co kryje się pod określeniem superfoods?
Superfoods, to naturalne nieprzetworzone produkty spożywcze. Zgodnie z zapewnieniami specjalistów, regularne spożywanie super żywności, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Czemu zawdzięczamy tę właściwość superfoods? Przede wszystkim bardzo wysokiej wartości odżywczej wspomnianej żywności. Pod hasłem super żywności, kryją się zatem odżywcze, zdrowe pozycje, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie.
Siemię lniane
Na miano superfood z pewnością zasługuje łatwo dostępne, a przy tym niezwykle wartościowe siemię lniane. Ten niesamowity produkt wyróżnia się zawartością kawasów ALA, które pozwalają skutecznie obniżyć poziom złego cholesterolu (oznaczanego jako LDL) oraz trójglycerydów we krwi. Jest on także bogatym źródłem wapnia.
Niewątpliwą zaletą siemienia lnianego jest również imponująca obecność błonnika. To natomiast sprawia, że ten niepozorny produkt może skutecznie przyczynić się do zmniejszenia masy naszego ciała, a tym samym pozbycia się problemów związanych z nadwagą. Ponieważ nasiona lnu obniżają poziom cukry we krwi, powinny po nie sięgać osoby borykające się z cukrzycą typu drugiego.
Orzechy włoskie
W naszej diecie nie powinno zabraknąć także orzechów. Świetnym wyborem okażą się te włoskie. Wspomniane orzechy stanowią „skarbnicę” cennych dla naszego zdrowia kawasów omega-3. Co więcej, znajdziemy w nich sporą „porcję” magnezu, fosforu i selenu. Orzechy włoskie, podobnie jak siemię lniane, zawiera dużą ilość błonnika. Ponieważ są one bogate w białko, świetnie sprawdzą się w roli pożywnej potreningowej przekąski.
Miód
Jeśli należymy do grona łasuchów, z pewnością ucieszy nas fakt, że wśród produktów określanych jako superfood, znalazł się również miód. Ten pyszny i słodki składnik stanowi idealny dodatek do różnego rodzaju deserów, czy też napojów. Dlaczego warto sięgać po miód? Jest on cennym źródłem minerałów, enzymów, probiotyków i antyoksydantów. To sprawia, że złocisty, półpłynny produkt wykazuje właściwości antybakteryjne, antywirusowe oraz przeciwzapalne.