Zbilansowana oraz zróżnicowana dieta powinna stanowić niezbędny element naszego życia. Należy mieć świadomość, że to, co spożywamy, ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie, a tym samym jakość naszego życia. Pamiętajmy, że pozbawiony niezbędnych wartości odżywczych organizm, nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować, przez co zaburzone zostają zachodzące wewnątrz niego procesy.
Błonnik to jedna z niezwykle istotnych substancji odżywczych. Jego główną zaletą jest regulacja pracy przewodu pokarmowego. Z tego też względu nie powinno go zabraknąć w naszym codziennym menu. Podążając za tym tropem, wydawać by się mogło, że im większą dawkę błonnika dostarczymy naszemu organizmowi, tym skutecznej będzie funkcjonować nasz układ pokarmowy. Niestety tego typu założenie dalekie jest od rzeczywistości. Zastanówmy się zatem, czym grozi przedawkowanie wspomnianej substancji odżywczej.
Zalety błonnika
Błonnik to substancja, którą znajdziemy w produktach takich jak warzywa (głównie te strączkowe) oraz owoce. Dużą zawartością wspomnianej substancji, charakteryzują się także otręby, brązowy ryż, ciemny makaron i pełnoziarnisty chleb żytni. Zanim zapoznamy się ze skutkami ubocznymi przyjmowania zbyt dużej dawki błonnika, warto poznać jego podstawowe zalety.
Tak jak wspomniałam, opisywana substancja odżywcza wspomaga zachodzące w naszym organizmie procesy metaboliczne. Przyjmowanie zwiększonej ilości błonnika okazuje się zbawiennie w przypadkach uciążliwych zaparć bądź biegunek. Co więcej, zapewnia on sytość oraz pozytywnie wpływa na nasz metabolizm. Dzięki temu zapewnia niezastąpione wsparcie podczas walki z nadwagą. Po błonnik powinny sięgać również osoby, w których krwi wykryto zbyt wysoki poziom cholesterolu.
Skutki przedawkowania błonnika
Zapewne nie raz mieliśmy okazję spotkać się ze stwierdzeniem „co za dużo to niezdrowo”. Mimo niepodważalnych zalet błonnika przytoczone powiedzenie sprawdzi się także w jego wypadku. Zalecana przez dietetyków, dzienna dawka błonnika, powinna wynosić nie więcej niż czterdzieści gramów opisywanej substancji odżywczej.
Jakie mogą być konsekwencje przedawkowania błonnika? Przede wszystkim nieznośne bóle brzucha oraz przewlekłe wzdęcia. Niestety to nie wszystko. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby przyjmujące różnego rodzaju leki bądź stosujące kuracje hormonalne. Nadmiar błonnika w naszej diecie może bezpośrednio wpłynąć na ich skuteczność. Ponadto zbyt wysoka dawka opisywanej substancji znacząco utrudnia przyswajanie cennych składników takich jak cynk, magnez, wapń oraz żelazo.