Jedzenie sprawia nam przyjemność, poprawia nastrój, a także pomaga w utrzymaniu dobrych relacji z rodziną, przyjaciółmi oraz znajomymi. Niejednokrotnie zapominamy jednak o podstawowej funkcji pożywienia, jaką jest dostarczenie naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych wartości odżywczych.
Zrównoważona i zbilansowana dieta stanowi gwarancję prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To, w jaki sposób się odżywiamy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie, a także nasz wygląd. Szczupła, zgrabna sylwetka to cel, który stawia przed sobą większość z nas. W jego osiągnięciu mogą pomóc nam niektóre ze składników odżywczych. Jeśli pragniemy pozbyć się zbędnych kilogramów, sięgnijmy po produkty bogate w błonnik, chrom oraz kwasy omega-3.
Błonnik
W zrzuceniu nadwagi pomoże nam między innymi błonnik, czyli włókno znajdujące się w produktach pochodzenia roślinnego. Duża chłonność opisywanej substancji sprawia, że w połączeniu z wodą pęcznieje ona w żołądku. Dzięki swoim właściwościom błonnik zapewnia nam poczucie sytości, jednocześnie nie dostarczając nam dużej ilości kalorii.
Produkty bogate w błonnik takie jak warzywa, owoce oraz produkty pełnoziarniste regulują pracę naszego układu pokarmowego. Co więcej, ten cenny składnik odżywczy wspomaga przemianę materii, oczyszcza nasz organizm z toksyn, a także ogranicza odkładanie się tkanki tłuszczowej.
Chrom
Słodycze stanowią poważną przeszkodę na drodze do wymarzonej sylwetki. Uwielbiane przez nas łakocie to prawdziwa bomba kaloryczna. To sprawia, że regularne spożywanie nawet niewielkich porcji słodyczy może stać się przyczyną nadwagi.
Dostarczenie naszemu organizmowi odpowiedniej dawki chromu przyczynia się do zmniejszenia (niekiedy trudnego do poskromienia) apetytu na słodkości. Dzieje się tak, ponieważ chrom jest odpowiedzialny za regulację poziomu cukru we krwi. Ponadto wspomniany składnik odżywczy (podobnie jak błonnik) zmniejsza ryzyko odkładania się tłuszczu w naszym organizmie. Produkty stanowiące bogate źródło chromu to ziarna zbóż, kiełki pszenicy oraz różnego rodzaju orzechy.
Kwasy omega-3
Ryby morskie takie jak łosoś, olej rzepakowy, a także siemię lniane to produkty, w których znajdziemy sporą dawkę kwasów omega-3. W jaki sposób ten składnik odżywczy wpływa na nasz organizm?
Atutem kwasów omega-3 jest regulacja i usprawnienie procesów metabolicznych, co oznacza, że spalanie kalorii będzie przebiegać szybciej niż w przypadku unikania wymienionych produktów. Niewątpliwą zaletą opisywanej substancji jest również długotrwałe poczucie sytości, a tym samym zmniejszenie odczuwania łaknienia.