Na pewno wiecie już o tym jak ważnym posiłkiem jest śniadanie. To ono zapewnia nam energię i motywację do działania. Zapominając o porannej uczcie zmuszamy swój organizm do wysiłku, nie dostarczając mu jednocześnie niezbędnego paliwa. Takie postępowanie może prowadzić między innymi do przewlekłego bólu głowy, problemów z koncentracją a nawet zachwiań równowagi, czy też omdleń.
Jednak świadomość tego, jak bardzo istotne jest śniadanie, to nie wszystko. Potrzebna jest nam również wiedza na temat tego, jak przygotować wspomniany zdrowy posiłek. W jednym ze wcześniejszych artykułów przedstawiłam kilka propozycji śniadania na słodko. Tym razem przyszedł czas na wytrawne pyszności.
Omlet – w sam raz na śniadanie
Jajka to źródło niezwykle cennych składników odżywczych. Nie tylko stabilizują poziom naszego cholesterolu, ale również pomagają budować tkankę mięśniową oraz spalić tę niechcianą – tłuszczową.
Niestety standardowa jajecznica lub gotowane jajka mogą szybko się nam "przejeść". Z tego też względu warto zadbać o różnorodność i od czasu do czasu przyrządzić sobie pyszny omlet z ulubionymi warzywnymi dodatkami. Sięgnijmy po niezwykle zdrową paprykę oraz pomidory, które świetnie skomponują się z równie wartościowym świeżym szczypiorem. W nadaniu dodatkowego aromatu świetnie sprawdzą się pieczarki, a także przyprawy takie jak zioła prowansalskie lub bazylia.
Pamiętajmy o ograniczeniu ilości tłuszczu. W tym celu warto zaopatrzyć się w patelnię ze specjalną, teflonową powłoką.
A może sałatka z kurczakiem?
W przypadku gdy jesteśmy fanami zieleniny, z pewnością ucieszy nas wizja szybkiej śniadaniowej sałatki. Moim zdecydowanym faworytem jest ta z dodatkiem grillowanego kurczaka. Jeśli nie posiadamy patelni grillowej, bądź elektrycznego grilla (albo po prostu szkoda nam porannego czasu na zabawy z takim sprzętem), kupmy wędzoną pierś z kurczaka.
Aby dodatkowo przyśpieszyć proces przygotowywania naszej sałatki, sięgnijmy po mix umytej, gotowej do spożycia zieleniny. Zrezygnujemy jednak z dostępnych w sklepach sosów. Zazwyczaj są one przygotowywane na bazie wysokokalorycznego majonezu. Przy odpowiedniej organizacji pracy przygotowanie dressingu z naturalnego jogurtu zajmie nam nie więcej niż minutę.
Pyszna i zdrowa – kanapka śniadaniowa
Kanapki wcale nie muszą być nudne i kaloryczne! Wszystko zależy od użytych przez nas składników. Zacznijmy od podstaw i wybierzmy wartościowe pełnoziarniste pieczywo. Jeśli preferujemy bułki – chwyćmy na przykład po grahamkę. Kolejnym krokiem jest zastąpienie masła (lub co gorsza margaryny) niskotłuszczowym serkiem kanapkowym. Dobrze sprawdzi się również klasyczny twarożek. A zamiast pasztetu lub żółtego sera użyjmy polędwicy z indyka.
Nie powinniśmy żałować sobie również bogatych w błonnik świeżych dodatków. Rzodkiewka, ogórek, sałata, a nawet rukola, idealnie dopełnią swoim smakiem naszą pyszną i zdrową kanapkę. Smacznego!