Właściwie skomponowana dieta zajmuje istotne miejsce w życiu każdego sportowca. Szczególne znaczenie mają posiłki spożywane tuż po treningu. Warto zwrócić uwagę na to, czy dany posiłek wspomoże proces regeneracji naszego organizmu. Dobrym pomysłem na szybką i odżywczą przekąskę mogą być koktajle przygotowane na bazie świeżych owoców oraz warzyw.
Przeprowadzony trening wymaga od nas uzupełnienia składników odżywczych, które utraciliśmy na skutek intensywnej aktywności fizycznej. Ich najlepszym źródłem jest oczywiście odpowiednio skomponowane pożywienie. Jednak zmęczenie sprawia, że gotowanie jest jedną z ostatnich czynności, na którą mamy w ochotę po wycieńczającym wysiłku. Na szczęście samodzielne przygotowanie regeneracyjnego posiłku wcale nie musi być czasochłonne. Przy pomocy blendera możemy w kilka chwil sprawić sobie pyszny i zdrowy koktajl. Przed nami składniki, na których bazie warto przyrządzać wspomniane koktajle.
Słodkie banany
Banany zawierają dużą ilość cukrów prostych takich jak fruktoza, glukoza, sacharoza oraz skrobia. Z tego też względu stanowią bogate źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów. Dzięki temu jesteśmy w stanie w szybki sposób zaspokoić braki energetyczne powstałe w wyniku intensywnej aktywności fizycznej. Co więcej, opisywany owoc pozytywnie wpływa na tempo regeneracji tkanki mięśniowej.
Do naszego bananowego koktajlu warto dodać kilka suszonych moreli, jedno jabłko, garść pestek słonecznika oraz szczyptę cynamonu. Aby nasz napój zyskał płynną konsystencję, rozcieńczmy go niewielką ilością mleka sojowego.
Zielone warzywa w liściach
Wszystkim fanom różnego rodzaju sałat polecam koktajle przygotowane na bazie ich zielonych liści. Nie musimy ograniczać się do określonego warzywa, skorzystajmy z gotowego sałatkowego miksu, szpinaku, rukoli, roszponki, pietruszki, pokrzywy lub ostatnio cieszącego się dużą popularnością – jarmużu. Jakie są plusy zielonych liści? Zawierają one wapń, który nie tylko wzmacnia nasze kości, ale również mięśnie. Co więcej, opisywane warzywa stanowią bogate źródło regulującego pracę jelit błonnika. Zielone liście warzyw to także chlorofil, biorący udział w procesie transportu tlenu do komórek organizmu.
Aby wzbogacić nasz zielony koktajl „dorzućmy” do niego kiwi lub jabłko. Świetnie sprawdzą się również dodatki w postaci pestek dyni oraz siemienia lnianego. Tym razem do rozcieńczenia napoju użyjmy wody.