Nie ulega wątpliwości, że nasza dieta powinna być dostosowana do stylu prowadzonego przez nas życia. Istotne są nie tylko nasze preferencje kulinarne oraz ilość czasu, jaki możemy poświecić na przygotowanie posiłków. Poruszając temat odżywiania, musimy pamiętać, że kwestią priorytetową jest zaspokojenie potrzeb naszego organizmu, a tym samym uzupełnienie różnego rodzaju niedoborów.
Jeśli należymy do grona osób aktywnych fizycznie, powinniśmy być świadomi, że nasze dzienne zapotrzebowanie energetyczne znacznie różni się od wspomnianego zapotrzebowania w przypadku osób stroniących od uprawiania sportu. Nie oznacza to jednak, że regularne ćwiczenia stanowią dobre usprawiedliwienie dla licznych dietetycznych grzechów. Uzupełniając kalorie, wybierajmy produkty, które nie tylko dodadzą nam energii, ale dodatkowo będą stanowić źródło cennych wartości odżywczych. Jedną ze sprawdzonych i smacznych propozycji są orzechy oraz migdały.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe
Tłuszcze zazwyczaj kojarzą nam z pożywieniem, które negatywnie wpływa na stan naszego zdrowia, a także stanowi główną przyczynę nadwagi. Czy to założenie jest zgodne z prawdą? Należy podkreślić, że wspomniany składnik odżywczy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ogromne znaczenie ma jednak to, po które z bogatych w tłuszcze produktów sięgamy.
Wybierajmy przekąski będące źródłem niezwykle cennych tłuszczowych kwasów wielonienasyconych - omega 3 oraz omega 6. Wspominane kwasy pomogą nam w utrzymaniu nienagannej formy fizycznej, a jednocześnie wspomogą pracę naszego mózgu oraz zadbają o stan i zdrowie układu krążenia.
Orzechy – cenne źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6
Pragnąc uzupełnić dietę o wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zdecydujmy się na orzechy oraz migdały. Garść tych chrupiących smakołyków to rozsądna porcja wartościowych kalorii. Który gatunek orzechów sprawdzi się najlepiej? Warto sięgać między innymi po różnego rodzaju mieszanki.
Na szczególne wyróżnienie zasługują orzechy włoskie, laskowe oraz migdały. Oczywiście świetnie sprawdzą się także pistacje, pod warunkiem, że nie zostały posolone podczas procesu obróbki. Jeśli mamy taką możliwość, zaopatrzmy się również w bogate w selen orzechy brazylijskie. Pamiętajmy, jednak o tym, by nie przesadzić z ich spożywaną ilością – pięć orzechów dziennie zaspokoi nasze dzienne zapotrzebowanie na wspomniany selen.