Temat odchudzania od lat niezmiennie pozostaje na topie. Setki diet oraz tysiące porad mają nam pomóc w pozbyciu się nadprogramowych kilogramów. Niestety niektóre z powszechnie znanych opinii nie są zgodne z prawdą. Przed nami kilka mitów na temat odchudzania.
Utrata wagi i dążenie do wymarzonej sylwetki to trudny i czasochłonny proces. Niestety często brak nam cierpliwości i wytrwałości, by zrealizować wyznaczony cel. Oczekujemy natychmiastowych i spektakularnych efektów, które (czego nie trudno się domyślić) nie nadchodzą.
Nie rezygnujmy ze śniadania!
Wydawać by się mogło, że rezygnacja z części posiłków sprawi, że w mgnieniu oka pożegnamy się z niechcianymi kilogramami. Idąc tym tropem i uwzględniając ograniczenia czasowe z którymi zmagamy się każdego poranka, zazwyczaj decydujemy się na wykluczenie śniadań. To nie jest dobra decyzja!
Poranny posiłek to niezwykle istotny element naszego dnia. To właśnie śniadanie zapewnia nam energię i siłę do działania. Pamiętajmy o tym, że pożywienie jest nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Niezasilony organizm najprawdopodobniej zacznie się buntować, co może doprowadzić do ogólnego osłabienia, zawrotów głowy oraz problemów z koncentracją. Dlatego zamiast ograniczać ilość posiłków zmniejszmy ich wielkość, a tym samym wartość energetyczną.
Owoce, po które warto sięgać podczas diety
Nie ulega wątpliwości, że warto jeść owoce. Te pyszne przekąski są źródłem wielu witamin i cennych substancji odżywczych. Jednak w przypadku gdy przechodzimy na dietę odchudzającą warto ograniczyć spożycie owoców zawierających dużą ilość cukru. Są to między innymi banany, winogrona oraz gruszki. Zdecydowanie lepiej sprawdzą się bogate w błonnik jabłka, grapefruity, porzeczki, śliwki, pomarańcze, czy też jeżyny.
A co z ziemniakami?
Ziemniaki to jeden z naszych ulubionych dodatków do posiłku. W naszej świadomości utarło się przekonanie, że są one bardzo tuczące przez co nie powinniśmy ich spożywać w trakcie trwania diety odchudzającej. Nic bardziej mylnego! Ziemniaki to lekkostrawne, praktycznie pozbawione tłuszczu i niskokaloryczne warzywa. Co więcej zwierają one sporą dawkę witaminy C.
Skąd zatem wziął się mit dotyczący ziemniaków? Problemem jest sposób w jaki je przyrządzamy. Aby warzywo było zdrowe i dietetyczne konieczna jest rezygnacja z tłustych sosów, masła, czy też podsmażonej cebuli, którymi tak chętnie „podkreślamy” smak opisywanego warzywa.