Skuteczność odchudzania jest uzależniona przede wszystkim od diety – jeżeli spożywa się mniej kalorii, niż zużywa organizm w ciągu dnia, waga systematycznie maleje. Aby uzyskać jeszcze lepsze rezultaty w krótszym czasie, można rozważyć suplementację. Które produkty w takim przypadku szczególnie warto wziąć pod uwagę?
Spalacz tłuszczu
Przeglądając dowolne forum sportowe, np. SFD, wielokrotnie można się natknąć na pytania dotyczące polecanych suplementów na redukcję i w odpowiedzi najczęściej pojawiają się spalacze. To dobra rada, ponieważ dzięki nim można podnieść wydatki energetyczne organizmu nawet o 5-10%. Działają one głównie w oparciu o mechanizm temogenezy, podnosząc temperaturę ciała, a także przyspieszając metabolizm organizmu. Dodatkowa korzyść dla wielu osób polega na tym, że spalacz tłuszczu często zawiera dawkę kofeiny, dzięki czemu pobudza i dodaje energii, a to jest bardzo pomocne w trakcie redukcji.
L-karnityna
Upraszczając, działanie l-karnityny polega na tym, że przyspiesza metabolizm tłuszczu. Krótko mówiąc, dzięki niej komórki, które przyczyniają się do tycia i powstawania fałd i boczków, zostają skuteczniej zneutralizowane, co oczywiście sprzyja odchudzaniu. Ponadto zaletą l-karnityny jest działanie pobudzające.
Cynk, magnez, chrom
Cynk, magnez i chrom występują w dużych ilościach w mięsie, owocach morza, orzechach, rybach, jajach, warzywach, produktach zbożowych i nabiale, dlatego stosunkowo łatwo dostarczyć je wraz z pożywieniem. Jeśli jednak np. z uwagi na obniżoną liczbę spożywanych kalorii nie spożywa się tych związków w optymalnych dawkach, należy sięgnąć po suplementy z ich zawartością. To ważne, ponieważ magnez, chrom i cynk wpływają na procesy przemiany materii, stabilizują gospodarkę tłuszczową i poziom cukru we krwi, a to wszystko sprzyja odchudzaniu.
Witamina D
Można zażartować, że witamina D jest na wszystko – również na odchudzanie, czego dowodzą liczne badania. Dzięki niej poziom cholesterolu w krwioobiegu ulega normalizacji, a także obniża się poziom kortyzolu – „hormonu stresu”, którego wysokie stężenie w organizmie znacząco utrudnia odchudzanie.
Kwasy tłuszczowe omega-3
Z punktu widzenia odchudzania kluczowe są dwa kwasy: EPA i DHA, które występują przede wszystkim w rybach i owocach morza. To one odpowiadają bowiem za konwersję glukozy i komórek tłuszczowych w energię. W badaniach odnotowuje się również spadki apetytu po przyjmowaniu kwasów tłuszczowych EPA i DHA. Jeżeli więc nie spożywa się ryb ani owoców morza co najmniej 1-2 razy w tygodniu, suplementacja omega-3 jest wysoce wskazana.
Odżywka białkowa
Białko na odchudzanie? Jak najbardziej! Połączenie sytości i niskiej kaloryczności sprawia, że zdecydowanie warto sięgnąć po odżywkę proteinową. Inna cenna w kontekście redukcji tłuszczu właściwość odżywek białkowych to przyspieszenie metabolizmu, dzięki czemu organizm samoistnie spala nieco więcej kalorii.