Dieta sportowców bywa niezwykle monotonna. Składnikami, na których opiera się codzienne menu, są kurczak oraz ryż. O ile mięso o niskiej zawartości tłuszczu wydaje się być wyborem niewzbudzającym kontrowersji, tak obecność ryżu nie dla każdego z nas jest aż tak oczywista.
Dlaczego sportowcy darzą ryż tak dużą sympatią? Dieta osób aktywnych fizycznie powinna opierać się na regularnym dostarczaniu białka oraz węglowodanów w odpowiednich proporcjach. Wspominamy chiński przysmak stanowi w menu sportowca główne źródło węglowodanów złożonych.
Rola węglowodanów w diecie sportowca
Większość z nas na co dzień unika węglowodanów. Utarło się bowiem przekonanie, że to właśnie one są główną przyczyną występowania nadwagi, a także jej zaawansowanej formy - otyłości. Warto mieć jednak na uwadze fakt, że węglowodany są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Konieczne jest natomiast zachowanie umiaru oraz dostosowanie ilości przyjmowanych składników odżywczych do prowadzonego przez nas trybu życia.
Osoby aktywne fizycznie, które nie zadbają o dostarczenie organizmowi wystarczającej dawki węglowodanów, w krótkim czasie odczują brak energii oraz motywacji do dalszych treningów. Co więcej, zbyt mała ilość opisywanego składnika odżywczego może doprowadzić do stanów takich jak złe samopoczucie, senność, podatność na stres, a niekiedy nawet depresja, czy też problemy z gospodarką hormonalną.
Przewaga ryżu nad makaronem oraz ziemniakami
Głównymi zaletami ryżu jako składnika będącego źródłem węglowodanów złożonych jest jego lekkostrawność i łatwa przyswajalność. Cechy te wyróżniają go zarówno na tle uwielbianych przez większość z nas makaronów, jak i ziemniaków.
Co istotne ryż nie zawiera glutenu. Nie znajdziemy w nim również lektyn, czy też dużej ilości kwasu fitynowego, a to właśnie one utrudniają przyswajanie składników odżywczych.
Czy gatunek ryżu ma znaczenie?
Wydawać by się mogło, że najlepszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po zdrowszą wersję białego ryżu, czyli ryż pełnoziarnisty. Watro wspomnieć, że zawiera on niższy indeks glikemiczny oraz zdecydowanie większą ilość błonnika od swojego klasycznego odpowiednika. Dlaczego zatem sportowcy wybierają biały ryż?
Wyższy indeks glikemiczny produktów jest zaletą w przypadku posiłków potreningowych. Duża zawartość cukru pozwala na ekspresowe uzupełnienie utraconych podczas wysiłku węglowodanów. Ponadto błonnik może spowolnić proces przyswajania się pożywienia, a niekiedy nawet doprowadzić do problemów trawiennych i jelitowych. Pamiętajmy jednak, że ta zasada obowiązuje jedynie osoby, które trenują intensywnie oraz regularnie, a ich celem nie jest utrata wagi, lecz rozbudowanie tkanki mięśniowej.