Słowo „dieta” z reguły nie wzbudza w nas pozytywnych emocji. Nie ma się co dziwić, w końcu chcielibyśmy jeść wszystko to, na co mamy ochotę. Ponadto bez konieczności zastanawiania się nad tym, czy dana potrawa zaszkodzi naszej sylwetce, czy też nie. Niestety łatwa dostępność smakowitych pokus sprawia, że brak ograniczeń zazwyczaj kończy się nadwagą, a niekiedy nawet niebezpieczną otyłością.
Warto jednak zdać sobie sprawę z tego, iż wprowadzenie do swojego życia racjonalnych zasad żywieniowych wcale nie musi wiązać się z przewlekłym uczuciem głodu. Natomiast niskokaloryczne, zdrowe posiłki, mogą być bardzo smaczne. Jak zatem powinniśmy się odżywiać, by móc cieszyć się bogactwem smaku przy jednoczesnym zachowaniu dobrej formy? Jednym z rozwiązań wydaje się być dieta śródziemnomorska.
Ograniczenia kaloryczne w diecie śródziemnomorskiej
Dieta śródziemnomorska może pomóc nam w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Przyjmuje się, że łączna wartość spożywanych przez nas w ciągu dnia produktów powinna wynieść około tysiąc dwieście kalorii. Warto zaznaczyć, że liczba zalecanych kalorii może zmienić się w zależności od naszej płci, wieku, rodzaju wykonywanej pracy oraz aktywności fizycznej. Jeżeli problem sprawia nam jej samodzielne oszacowanie, najlepszym rozwiązaniem będzie konsultacja ze specjalistą. Pomocny w tym przypadku okaże się oczywiście dietetyk.
Produkty stanowiące podstawę diety śródziemnomorskiej
Jeśli należymy do grona fanów wieprzowiny zapewne nie będziemy pocieszeni faktem, iż w diecie śródziemnomorskiej nie znajdziemy ani grama tego czerwonego mięsa. W zamian za to będziemy mogli delektować się smakiem wielu ryb (również tych tłustych – bogatych w kwasy omega) oraz owoców morza.
Produkty zalecane osobom przechodzącym na opisywaną dietę to również chude białe mięso, pełnoziarniste pieczywo, makaron, ryż oraz kasza. Istotne jest również to, aby sięgać po duże ilości bogatych w błonnik i witaminy warzyw oraz owoców. Uznaniem cieszą się także orzechy oraz oliwa z oliwek.
Czy możemy skusić się na alkohol? Tak, lecz jedynie w umiarkowanych ilościach. Najlepszym wyborem będzie w tym przypadku wytrawne czerwone wino. Pamiętajmy również o piciu dużej ilości wody mineralnej. Takie postępowanie uchroni nas przez nieprzyjemnymi skutkami odwodnienia i ułatwi nam pozbycie się toksyn z organizmu.
Sposób przygotowywania posiłków
Nie bez znaczenia jest także to, w jaki sposób przygotowujemy posiłki. Zrezygnujmy z potraw smażonych na głębokim tłuszczu. Zdecydowanie lepiej sprawdzą się te gotowane na parze, pieczone w folii lub rękawie kuchennym. Dobrym zamiennikiem jest również grill – klasyczny lub elektryczny.
Ważną rolę pełnią także używane przez nas przyprawy. W diecie śródziemnomorskiej na szczególne wyróżnienie zasługuje czosnek, kminek, tymianek, szałwia, oregano oraz bazylia. Zaleca się natomiast zredukowanie do niezbędnego minimum ilości spożywanej soli.